Ajankohtaista
18.11.2009
AR-kiväärien tuonti USA:sta.

Tammikuussa 2009 Orlandon Shot Show:ssa vientitoimintaa harjoittavat AR-valmistajat olivat epätietoisia. Liikkeellä oli vahva huhu, että vientiluvat myöntävä U.S. Department of State olisi lähiaikoina vaatimassa asekohtaisen loppukäyttäjätodistuksen jokaisesta siviilimarkkinoille vietävästä aseesta - myös Suomesta toisin kuin aikaisemmin. Toisin sanoen, kun aseiden valmistaja hakee vientilupaa Suomalaiselle maahantuojalle vaikkapa 50kpl:lle AR-kivääriä, tulee jokaiselle kiväärille olla Suomesta loppukäyttäjän (=ostajan) omakätisesti allekirjoittama määrämuotoinen lomake, jossa vakuutetaan kyseisen kiväärin olevan tulossa maahantuojan toimesta vain allekirjoittaneelle.

Aikaisemmin tällaista asekohtaista loppukäyttäjätodistusta ei ole Suomeen tuotaessa tarvinnut - poikkeuksena tietyt "muu ase"-kategoriaan kuuluvat aseet. Aseita on toisin sanoen voinut tuoda Suomessa varastoon US State Department:in lupaehdoissa määrittämissä puitteissa. Huhu sisälsi myös sivujuonteen, että sama koskisi myös jatkossa kaikkia NATO:n käyttämiä yhden käden tuliaseen kaliibereja mm. 9x19 ja .40S&W. Tämä huhun juonne näyttäisi nyt kyllä hautautuneen lyhyiden aseiden osalta.

Totta sen sijaan on, että esim. AR-kiväärille voidaan enää myöntää vientilupa vain em. asekohtaista loppukäyttäjätodistusta vastaan ja vain .223rem pesitetylle piipulle. Aikaisemmin myönnetyt luvat erilaisine ehtoineen voidaan käyttää loppuun, mutta uusia ei myönnetä kuin "uudella" tavalla. Lisäksi vientiluvan hankkimisluvan kulut hakijalle (=USA:n toimittaja) moninkertaistuivat. Vientiluvan hakija maksaa nyt lupaviranomaiselle 250USD per hakemus - toki yksi vientilupa voi sisältää useita loppukäyttäjätodistuksia samalla kertaa, mutta yksittäisen aseen vientiluparumbaa kukaan tuskin haluaa enää tehdä ainakaan ilmaiseksi. Aseiden hintaan sisältyykin nyt uusi kuluerä. Suomessa onkin nyt kehittymässä uusi tilanne, nimittäin nopeasti nyt maahantuojilla olevat vientiluvat kuluvat loppuun ja uusia ei enää saakaan helpolla. Kiväärien saatavuus ja hankkiminen tulee vaikeutumaan romahdusmaisesti.

EI HÄTÄÄ! Asemafian kauppiasverkosto tulee auttamaan tässä tilanteessa! Asemafia -laatuasekauppiaat julkaisevat lähipäivinä toimivan tilausjärjestelmän ainakin STI International - AR-kivääreille ja mahdollisesti muillekin Asemafiaan kytköksissä oleville merkeille. Voit huoletta jatkaa aseenostosuunnitelmiasi tältä osin. Hankkimisprosessiin tulee kuulumaan hieman byrokratiaa ja aikaa tulee arviolta varata 2-4kk.

Tämä asia saattaa aiheuttaa monissa harrastajapiireissä epätietoisuutta ja hevosmiesten juttuja. Myös useimmat kauppiaat ja maahantuojat eivät ole tuttuja asian kanssa, joten käänny meidän tai muiden Asemafia -jäsenliikkeiden puoleen jos haluat asiantuntevaa apua asiassa. On tiedossa, että jotkut kauppiaat ovat tehneet itsensä ja henkilökuntansa nimissä näitä vientilupahakemuksia. Tällainen toiminta paljastuessaan saattaa lopettaa nopeasti maahantuojan kaikenlaisen tuontitoiminnan USA:sta.


Takaisin uutisiin

Avoinna Ma-Pe 9.30-18.00 La 9.30-15.00  -  puhelin 020-785 6550